Broline


"Hur det hela började är svårt för mig att exakt förklara. Antagligen väcktes mitt intresse för hästar när jag var ganska liten och fick hjälpa min farbror med arbetshästarna. Jag minns att jag tyckte om deras styrka, robusthet och samarbetsvilja.
Visserligen är dagens varmblodiga travare olika gamla tiders arbetshästar, men de fascinerar mig på samma sätt. Att jag skulle få vara med om att bygga upp ett stuteri av Brokvarns storlek kunde jag inte ens drömma om.
"
- Bruno Janstorp, Brolines grundare.

Bruno Janstorp,
Brolines grundare.

1974 grundades Brokvarn stuteri av industriledaren Bruno Janstorp. Det började med ägandet av en häst i en box på Halmstadtravet och blommade ut till ett av Sveriges största och framgångsrikaste stuterier. I den första kullen fanns Active Bowler, svensk rekordhållare och segrare i Svensk uppfödningslöpning, Travkriteriet och tvåa i Svenskt Travderby. Senare blev också Active Bowler avelshingst. Sedan dess har flera stjärnor kommit från Brolines uppfödning:
Dior Broline, vinnare av Kungapokalen. Dalene Broline, vinnare av DN:s vinterfavorit, Guldstoet, Gran Premio della Vittoria och Preis der Stadt Wien. Evita Broline, tillhörde världens bästa tävlingsston under sin karriär och travade 12,4 och tjänade 2,4 miljoner i början på 80-talet. Hon segrade i Gran Premio Orsi Mangelli, Gran Premio della Sierra, Grosse Preis von Bayern, Gran Premio Renzo Orlandi, Jarlsberg Grand Prix, försöksvinnare i Elitloppet och var tvåa i Lotterialöpningen och Elitlopps-finalen! Falcon Broline tillhörde toppen i sin årgång. Ostartade Noble Annie är mor till Active Bowler, Falcon Broline och även miljonären Hifi Broline.
Från filialen i USA kom Geraldine Broline som vann Merrie Annabelle Stakes och $255.000 1983. Hon travade 13,7 som 2-åring. Harmony Broline vann ett försök till Merrie Annabelle Stakes och travade 13,9 som 2-åring. Geraldine Brolines mor Flying Princess, Flashy Lady och Harmony Broline stod för en hel del av Brolines framgångar på tävlingsbanan. Invit Broline född i USA tjänade nästan miljonen. Likaså svenskfödde Idol Broline. J.R.Broline är en av Brolines alla toppar med 5 miljoner på samvetet och avelshingst. Dubbelmiljonären Khamsin Broline och miljonären Kevin Broline. USA-födde miljonären King of Broline. Starka duon miljonärerna Leo Broline och Leroy Broline. Derbystovinnaren Note Broline som också var tvåa i Grand Prix de l'UET (Europaderbyt) och Stochampionatet med 2,7 miljoner på kontot. Oriolo Broline och unghäststjärnan Opus Broline som vann både försök och final av Stora Treåringspriset. Starka miljonärerna President Broline och Pegasus Broline. Miljonärerna Quebec Broline, Regent Broline och Schack Broline. Trekvartsmiljonären Titan Broline. Miljonärerna vindsnabba Umbrella Broline och starke Ufo Broline. Duktiga Vendetta Broline, Verdi Broline starka V75-vinnaren Victory Broline, snabba V75-meriterade Ville Broline och Alf Broline. Miljonärerna, Breeders Crown semifinal vinnaren Black Giant och korta och långa E3-revansch vinnaren Bronx Broline. Lovande Crocodile Broline.

20 miljonärer har vuxit fram under de snart 30 åren som Broline verkat.

 
2000 ombildades Broline med en ny ägare i Sune Svedberg som också är grundare och huvudägare av Svedbergs Badrums-Produktion (www.svedbergs.se).
En ordentlig nysatsning gjordes och det investerades i anläggningar, avelston och även avelshingstar. I den första årgången D föddes endast 11 Broline-föl. Där har Diamant Broline och Dream Broline visat lovande takter. E-årgången föddes det 16. Flera riktigt duktiga ston köptes in för att bygga upp en uppfödning av högsta klass och nu finns det 29 högklassiga avelston på Broline. 22 föl föddes 2002 och tillhör F-årgången uppbyggd av Pine Chip, Juliano Star och våra egna avelsston.
Pine Chip
köptes 2001 av Broline med flera och han har numera sitt hem på Broline. Broline står också bakom Juliano Star som delägare. Den nya satsningen kommer att visa sig undan för undan på tävlingsbanorna. Både som egna uppfödningar med Broline som "efternamn" och avkommor till Pine Chip.
 
I november 2004 tilldelades Broline International AB
det högsta kreditbetyget
av Kreditvärderingsinstitutet Dun & Bradstreet. Det är mycket ovanligt enligt Dun & Bradstreet att AAA tilldelas bolag i hästbranchen.